Tandlæge på Frederiksberg / Gode råd
God mundhygiejne er altafgørende for dine tænders sundhed, og en sund mund starter med den rette tandpleje. Men som du sikkert ved, er der mange gode råd omkring tandpleje – nogle bedre end andre. Summa summarum omkring en god mundhygiejne er, at du skal bruge din sunde fornuft og passe på dine tænder, for de skal vare hele livet.
Oplever du problemer, eller har du spørgsmål, er du velkommen til at komme forbi klinikken, der ligger centralt på Frederiksberg. Det er nemt at blive patient og at booke tid online.
Vi har prøvet at samle de bedste råd, som vi giver videre til vores patienter omkring tandpleje.
Børst dine tænder grundigt to gange om dagen i mindst 2-3 minutter. Børst med bløde cirkulære bevægelser – ikke skure tandbørsten og op ned – og sørg for at nå alle tænder og komme rundt om gummerne.
Vælg en tandpasta med fluor, da dette hjælper med at beskytte dine tænder mod huller. Efter tandbørstning skal du spytte overskydende tandpasta ud, men undgå at skylle munden med vand. Fluor i tandpastaen forebygger huller, når det er i spyttet, og hjælper til med at opbygge tandoverfladen. Voksne skal dosere tandpasta svarende til størrelsen på en ært.
Det kan måske være nærliggende at gribe til de mest kradse typer tandpasta med et højt indhold af slibemiddel for at sikre perfekt rene tænder og en sund mund. Dog er det sådan, at selv de mest effektive slibemidler i tandpasta ikke kan fjerne tandsten. Tværtimod kan en tandpasta med et højt indhold af slibemiddel give øget risiko for slibeskader, så det kan ikke anbefales til daglig brug.
Mange læskedrikke er fulde af sukker, og det er skadeligt for dine tænder. Begræns derfor specielt dit indtag af sodavand, juice, saftevand samt brug af sukker i kaffe og te, da det kan give huller. Syrlige drikke som cola og anden sodavand – også de sukkerfrie – kan afsyre tænderne og medføre kuldefølsomhed.
Vær desuden opmærksom på, at kaffe, te og rødvin misfarver tænderne. Vores bedste råd er derfor at drikke vand, når du er tørstig.
Tyggegummi med fluor kan også bidrage til at beskytte dine tænder mod huller. Det anbefales især til børn og kan fås hos tandlægen.
Brug tandtråd eller tandstikkere til at fjerne madrester og plak mellem tænderne. Dette er vigtigt for at undgå tandkødsbetændelse og forebygge huller.
Tip: Det kan være nemmere at styre tandtråden, hvis den bindes i en cirkel.
Hold altid øje med tilstanden i din mund og reager, hvis noget gør ondt eller på anden vis afviger fra det, du kender.
Hvis du får rødt og ømt tandkød eller sågar tandkødsbetændelse, kan det være et tegn på dårlig mundhygiejne. I nogle tilfælde kan det klares ved at skylle munden med klorhexidin: Fortsæt et par gange om dagen i 2-3 dage til generne er væk. Bliver generne ved i mere end en uge, så kontakt tandlægen.
Oplever du kuldefølsomhed i tænderne, kan det være et tegn på, at nogle plomber trænger til at blive udskiftet, og vi anbefaler derfor, at du søger tandlæge.
Er du i tvivl om din mundhygiejne, eller har du brug for rådgivning? Du er altid velkommen til en forundersøgelse hos os, hvor vi sammen finder den bedste løsning for dig og din mund, der hverken gør ondt på dig eller din pengepung.
Lider du af skræk for tandlæger, så er du langtfra den eneste; faktisk har en stor procentdel af voksne danskere tandlægeangst.
Der kan være mange grunde til at skifte tandlæge. I Danmark er der frit tandlægevalg, og derfor kan du nemt og hurtigt skifte tandlæge efter behov. Den nye tandklinik står for det praktiske – du skal blot bestille en tid.
Et hul i tanden vil du høre din tandlæge omtale som caries. Det er et ret almindeligt tandproblem, som mange mennesker oplever at få på et eller andet tidspunkt i livet.
Syreskader på tænder er et almindeligt problem. Syreskader opstår ved hyppigt indtag af søde eller syrlige mad- og drikkevarer eller hyppig opkastning, hvor tænderne udsættes for syre, som ætser tandemaljen.
Der eksisterer mange myter om tandpleje og mundhygiejne, herunder en populær misforståelse om danskvand og syreskader. Så til spørgsmålet om danskvand giver syreskader, er det korte svar nej. Læs mere her
Har du undret dig over, hvad tandsten egentlig er? Måske har du hørt din tandlæge nævne det under en tandrensning. Men hvordan fjerner man tandsten, og hvorfor er det vigtigt at få det gjort? Læs med her
Mange drømmer om et strålende smil med hvide tænder. Uanset om man fra naturens side har tendens til gule tænder, har fået misfarvninger gennem rygning eller kaffe, eller af andre årsager ønsker en lysere tandfarve, findes der behandlinger hertil.
Mange mennesker har en personlig holdning til, om de skal skylle munden efter tandbørstning. Her vil vi én gang for alle afklare, hvad man bør gøre, når man har børstet færdig og spyttet tandpastaen ud.
Det er ikke ualmindeligt at høre forskellige holdninger til spørgsmålet om, hvorvidt man bør børste sin tunge som en del af sin daglige tandbørstning. Men hvad er op og ned, og hvilken rolle spiller tungebørstning egentlig for din mundhygiejne?
Slidte tænder er, når de synligt har mistet meget af deres oprindelige form og størrelse, deres såkaldte tandsubstans. Det kan være kosmetisk generende og i nogle tilfælde decideret smertefuldt.
© 2024 Hos tandlægerne – Designet af Aveo web&marketing