Danskvand og syreskader

Der eksisterer mange myter om tandpleje og mundhygiejne, herunder en populær misforståelse om danskvand og syreskader. Så til spørgsmålet om danskvand giver syreskader, er det korte svar nej. Læs med i det følgende, hvor vi giver en uddybende forklaring af sammenhængen mellem den brusholdige drik og tændernes emalje.

Derfor får du ikke syreskader på dine tænder af danskvand

For mange indgår danskvand som en fast del af det daglige væskeindtag, og i danskvand er der som bekendt brus. Men modsat hvad mange tror, så er danskvand – på trods af at indeholde kulsyre – ikke særligt skadeligt for tænderne. Grunden hertil er, at der i danskvand ikke er tilstrækkelige mængder kulsyre til at forårsage syreskader på tænderne. Kulsyren i danskvand er en såkaldt ‘svag syre’. Du kan derfor sagtens nyde et glas danskvand uden at være bekymret for, hvordan det påvirker dine tænder. 

Dette gælder dog kun så længe, der er tale om neutralt danskvand. Danskvand med tilsatte smagsstoffer, såsom citrus, sænker nemlig pH-værdien, og gør danskvandet erosivt. 

Vi anbefaler derfor at danskvand nydes uden smagsstoffer.

Tandimplantat

Syreskader – hvad er det?

Syreskader på tænder opstår, når tandens emalje nedbrydes som følge af gentagen eksponering for sure stoffer. Disse sure stoffer kan komme fra syreholdige fødevarer som fx citrusfrugter samt surt slik og drikkevarer såsom sodavand, juice, læskedrikke – og som vi netop har fortalt – også fra danskvand med tilsat smag. Det er vigtigt at være opmærksom på disse sure fødevarer og begrænse sit indtag for at mindske risikoen for syreskader på tænderne. 

Læs mere om forebyggelse og behandling af syreskader.