Syreskader på tænder

Syreskader på tænder er et almindeligt problem. Men hvad forårsager syreskader på tænderne? Syreskader opstår ved hyppigt indtag af søde eller syrlige mad- og drikkevarer eller hyppig opkastning, hvor tænderne udsættes for syre, som ætser tandemaljen. Disse skader kan variere i sværhedsgrad og kan medføre ubehag.

Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan forebygge syreskader, og hvordan vi som tandlæger kan behandle, når dine tænder er blevet syreskadet.

Lidt om syreskader på tænder og hvordan du forebygger dem

Det er en trist kendsgerning, at vi som tandlæger ser flere og flere tilfælde af syreskader. Disse skader opstår, når tænderne udsættes for en pH-værdi på under 5,5, hvilket som nævnt primært skyldes et stort indtag af syreholdige mad- og drikkevarer, særligt sodavand og læskedrikke. Syren, som findes i disse drikkevarer, fjerner emaljen, som er det beskyttende lag på tænderne. Og når først emaljen er væk, er den tabt for altid, hvilket kan have både kosmetiske og smertemæssige konsekvenser. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på dit indtag af disse syreholdige drikkevarer og forsøge at begrænse indtaget for at mindske syreskader. 

Kan syreskader repareres?

Vi mødes ofte af spørgsmålet, om syreskader kan repareres. Til det er svaret ja. Ved behandling af syreskader, starter vi altid med at vurdere dine tænders tilstand. Er der tale om begyndende syreskader, hvor der udelukkende er små fordybninger eller skader på tændernes overflader, vil vi give dig råd og vejledning til at forhindre, at du når en tilstand med fremskredne syreskader. Har du syreskader på dette stadie, er det ofte hverken synligt eller mærkbart for dig.

I tilfælde med moderate syreskader kan vi anvende forseglinger, fluorlak eller små fyldninger som behandling. Vi anbefaler dog altid, at behandlinger som disse kombineres med en ændring i kostvaner for at undgå syreholdige drikke- og madvarer, der kan forværre syreskaderne.

Ved svære syreskader, hvor tænders flader er betydeligt påvirket, hvilket ses ved gul misfarvning eller store fordybninger, kan en mere omfattende behandling være nødvendig. Dette kan inkludere kroner eller større tandfyldninger.