Skal man børste sin tunge?

Det er ikke ualmindeligt at høre forskellige holdninger til spørgsmålet om, hvorvidt man bør børste sin tunge som en del af sin daglige tandbørstning. Nogle hævder, at det er en vigtig del af at opretholde en god mundsundhed, mens andre mener, at det ikke er nødvendigt. Men hvad er op og ned, og hvilken rolle spiller tungebørstning egentlig for din mundhygiejne?

Vigtigheden af at børste tungen

Fokus er ofte primært rettet mod tænderne, og det er bestemt af afgørende betydning i ønsket om at opretholde en god mundhygiejne. Dog bør man ikke undervurdere tungen, da denne kan være et gemmested for mange ildelugtende bakterier, som kan have negative konsekvenser for tilstanden i munden. Bakterierne kan sidde fast mellem tænderne, under tandkødet og på overfladen af tungen. 

De små “dupper” på tungen – også kaldet papiller – giver et perfekt miljø for bakterier at samles. Især bagtil på tungen, hvor der er mere plads, har bakterier mulighed for at trives. Disse bakterier kan føre til dårlig ånde, belægninger på tungen og øgede mængder af plak og bakterier i hele munden. Ved at børste tungen kan man minimere mængden af disse bakterier og deres efterfølgende virkninger på ånde og mundhygiejne.

Forskellige remedier til tungebørstning

Hvordan du vælger at børste tungen er en smagssag, som kan variere fra person til person. Nogle præfererer at bruge deres almindelige tandbørste, mens andre foretrækker en mindre tandbørste med et mindre børstehoved, der kan komme bedre til på tungen.

Det kan være, at du hører blandt dem, som oplever at fremprovokere brækfornemmelser, når du børster tungen. I disse tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at vælge en løsning, der kan minimere dette ubehag – det kan fx gøres ved at vælge et mindre børstehoved eller en tungeskraber. Summa summarum er, at du finder den metode, der føles mest behagelig for dig, så du øger sandsynligheden for, at du rent faktisk får børstet tungen.